Ταξίδι στην Αιθιοπία εν μέσω πανδημίας. 

2021-04-03

Πριν φτάσουμε στη φυλή Konso της οποίας το χωριό είναι προστατευόμενο από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σταματήσαμε στα γραφεία που πληρώνεις την είσοδο για το χωριό(300 birr - 6€) και παίρνεις ντόπιο ξεναγό. 
Οι τιμές είναι αναγραφόμενες και δεν είναι διαπραγματεύσιμες όπως διαπιστώσαμε και υποτίθεται ότι τα λεφτά πάνε στη κοινότητα. Πάνω σε αυτό αφήστε με να έχω τις αμφιβολίες μου και δεν άργησα να ξεσπάσω πάνω σε αυτούς που έλεγαν οτι με αυτά τα λεφτά βοηθάνε την κοινότητα όταν βλέπαμε παιδιά να μας ζητάνε σαπούνια για να πλυθούν ,ρούχα και φαγητό. Ξέρω ότι δεν έβγαλα τίποτα από αυτή τη έκρηξη αλλά δεν θέλω να νομίζουν οτι ήμαστε αδαείς και ενώ δίναμε στα παιδιά σαπούνια μας μάλωναν γιατί τους κάνουμε κακό και τα ωθούμε στην επαιτεία. Τότε φρόντισε να έχουν αυτά τα παιδιά τουλάχιστον τα βασικά με τα χρήματα που δίνουν οι τουρίστες!  

Η αρχιτεκτονική του χωριού είναι εντυπωσιακή και τα στενά δρομάκια μέσα στους ψηλούς πέτρινους τοίχους που φτάνουν ως και τα 5 μέτρα! 
Σε ένα ξηρό τοπίο κάνουν καλλιέργειες σε πεζούλες όπου έτσι καταφέρνουν να συγκρατούν όσο περισσότερο νερό γίνεται κάτι όμως που θέλει σκληρή δουλειά. Καλλιεργούν κυρίως καλαμπόκι, καφέ, παπάγια, κεχρί, βαμβάκι, φασόλια και εκτρέφουν βοοειδή, κατσίκια, πρόβατα και κότες έχοντας όπως είδαμε αρκετά καλές συνθήκες συγκριτικά με τις άλλες φυλές. 

Στο κέντρο περίπου του χωριού υπάρχει ένας κοινόχρηστος χώρος όπου συναντιούνται οι ντόπιοι και παίζουν το παραδοσιακό Gebra ένα από τα αρχαιότερα επιτραπέζια παιχνίδια που όσο και αν προσπάθησα δεν κατάλαβα πως παίζεται. 

Μαζεύονται ώστε να επιλύσουν και τα προβλήματα του χωριού, και όταν προκύπτουν σοβαρά θέματα την λύση δίνουν οι γηραιότεροι με την σοφία τους.

Θα δείτε να υπάρχουν στήλες με ξύλινους κορμούς στη πλατεία του χωριού που κάθε ένας από αυτούς συμβολίζουν κάθε γενιά που έχει περάσει αφού προσθέτουν 1 κάθε 18 χρόνια.   

Αν θέλετε να φωτογραφίζετε τους κατοίκους του χωριού θα πρέπει να είστε διακριτικοί και να ζητάτε άδεια από τον ξεναγό σας ώστε να μην προσβάλλεται την ιδιωτικότητα τους. 
Συναντήσαμε μια γυναίκα που κρατούσε την μπύρα που φτιάχνουν από καλαμπόκι που έχει ωραία μυρωδιά αλλά δεν δοκιμάσαμε γιατί δεν θα άντεχε το στομάχι μας.
Η φυλή konso φημίζεται για τα ξύλινα αγάλματα που διακοσμούν στην αυλή του σπιτιού τους όπου τιμούν με αυτό το τρόπο τους ήρωες προγόνους τους, όμως αυτά που υπήρχαν στο συγκεκριμένο χωριό ήταν αντίγραφα γιατί τα γνήσια τα έκλεψε κάποιος γνωρίζοντας την μεγάλη αξία τους.
Στο τέλος της περιήγησής μας στο χωριό είχαν μια μικρή καλύβα που πουλούσαν αναμνηστικά και καφέ παραγωγής τους αλλά οι τιμές ήταν υψηλές. 
Φεύγοντας από το χωριό φροντίσαμε να σταματήσουμε σε ένα κατάστημα ώστε να πάρουμε τοπική κάρτα sim με απεριόριστο ίντερνετ για μια εβδομάδα με κόστος 490 birr(9,2€). Έτσι κάναμε hotshot την συσκευή και είχαμε ίντερνετ όλη η παρέα που έπιανε καλά στα περισσότερα σημεία που επισκεφθήκαμε. 
© 2017 Το ταξιδιωτικό blog travelSIF.Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε